Komvux - Bäst information om Komvux

Grupper för att planera en skolresa

Det kan vara bra att dela in arbetet med att planera en skolresa i flera olika planeringsgrupper som har 4-8 elever i varje grupp beroende på arbetets omfattning. Vilka dessa grupper är oh exakt vad de ska göra beror på typen av skolresa.

För de flesta skolresor och klassresor brukar nedanstående grupper behövas:

Planeringsgrupper inför skolresan
  • En transportgrupp som ansvarar för bokning av transporter med tåg, buss, färja eller annat.
  • En boendegrupp som ser till att hitta och boka bra boende för skolresan som ligger nära det ni ska göra och inte är allt för dyrt.
  • En aktivitetsgrupp som ta ansvar för att hitta på eller boka roliga aktiviteter alla i klassen kan vara med på.
  • En matgrupp som ansvarar få att planera in måltider, matinköp och vilka som ska laga vilken mat när under skolresan.

Transportgrupp

Ofta brukar bästa och billigaste sättet att transporteras sig vara med buss om det inte finn många snälla föräldrar som kan ställa upp och köra med bil. Bussresor skapar också tillfällen att prata och ha trevligt tillsammans.

Tåg fungerar bra för långa sträckor eftersom tågresor ger mer utrymme än buss men blir normalt dyrare än att åka med buss.

Flyg på skolresan är ofta lite overkill eftersom det är dyrt, jobbigt att administrera och det viktigaste med skolresan är att umgås och det kan ni göra på närmare håll. Vad ni absolut inte ska göra är att tänka att ni köper någon billiga sista minuten-resa någon månad eller vecka innan ni ska iväg för det finns aldrig så många sista-minuten till ett och samma resmål.Boendegrupp

Grupper vid skolresa

Boendegruppen har många olika alternativ att välja mellan. Ska ni campa på någon närbelägen campingplats kan ni spara mycket pengar och detta är faktiskt riktigt mysigt.

Ett annat billigt alternativ är att ta in på ett vandrarhem och bestämma att man lagar maten på vandrarhemmet. Då får ni dels billigt boende och maten blir också mycket billigare. Att laga mat tillsammans är inte bara trevlig och mysigt utan kan vara riktigt lärorikt för många.

Om ni är ute i riktigt god tid kan ni hitta billiga hotellrum på mindre men mysiga hotell. Om ni förhandlar bra kan ni också få bra rabatt av hotellet på frukost och lättare kvällsmat.

Aktivitetsgrupp

Aktivitetsgruppen ska hitta roliga aktiviteter som alla kan vara med på och inte kostar allt för mycket pengar, Nöjesparker och djurparker kan vara trevlig men man kan ordna många aktiviteter och upplevelser som är helt gratis och där grupper i klassen ska tävla mot varandra genom samarbete.

Matgruppen

Matgruppen har stort ansvar och mer om om matgruppens ansvar på skolresan kan ni läsa här.