Komvux - Bäst information om Komvux

Matgrupp

Grupper vid skolresa

Matgruppen är ofta den gruppen som kräver mest insats så det kan vara bra om den är ett par fler än övriga grupper. Viktigt att påpeka är att matgruppen inte är de som lagar alla mat eller diskar under skolresan utan de matgruppen gör är att planera och sätta upp matschema och diskschema så att hela klassa medverkar.

Viktigt för matgruppen är att ta reda på vilka allergier som finns och vilken kosthållning de olika deltagarna på skolresan har. Tänk inte bara på eleverna utan även de vuxna som följer med.

Vanliga allergier är laktosintolerant och glutenallergi men ännu viktigare är det om någon har en farlig allergi som t.ex. nötallergi. De dieter som är vanliga är både vegetarian eller vegan men det kanske finns någon som äter LCHF-kost eller GI-kost.

Ofta är det en fördel att ta med de som har allergier och någon speciell kosthållning i matgruppen Ett sätt kan också vara att de som äter speciell mat får ansvaret själva att ta hand om sin mat med att klasskassan betalar.

Maträtter

Matgruppen planerar vilka maträtter som ska ätas under skolresan samt när, var och hur mycket mat som går åt vid varje måltid.

Matinköp

Matgruppen tar hand om de matinköp som ska göras innan skolresans avfärd men därefter är det respektive grupp som ska laga maten som ansvarar för inköp av de livsmedel som behövs till respektive maträtt.Restaurangbesök

Grupper vid skolresa

Matgruppen ansvarar också för att eventuellt boka in ett gemensamt restaurangbesök under skolresan. Detta brukar ske sista gemensamma kvällen på någon trevlig restaurang. Om ni är många kan det vara en fördel om ni resan innan tagit upp beställning på vad ni vill äta på restaurangen.

Det är alltid trevligt att välja någon annorlunda mat som göra att man minnas restaurangbesöket med glädje. Några alternativa restauranger kan vara.

 • Hamburgerrestauranger kan vara lite billigare utan att det behöver vara Mc Donalds eller Burger King
 • Pizzerior finns i olika prisklasser men är ofta inte så jättedyrt
 • Tapasbarer kan vara kul att prova på med ibland har en del svårt för oliver, ost och annat som vinns på tapasbordet
 • TexMex är alltid uppskattat
 • Sushirestaurang är en stor upplevelse första gången man äter där
 • Thailändska restauranger har ofta låga priser och smakrik mat
 • Italiensk restaurang serverar ofta god och läcker pasta som de flesta äter
 • Franska restauranger har ofta mycket god mat men kan vara lite för dyra för en skolresa
 • Kinesiska restauranger har lite mildare mat än de thailändska
 • Indiska restauranger hör till de som kan servera den starkaste maten och alla är inte jätteförtjusta i indisk mat
 • Grekisk restaurang är det inte så många som varit på och det kan vara en trevlig upplevelse